Razvoj računalnikov v avtu

Z razvojem računalništva in računalnikov le ti vse bolj in bolj posegajo na vsa področja življenja. Zato ni nič čudnega, da vse bolj in bolj prodirajo tudi v avtomobilsko industrijo.
Na začetku uvajanja računalnikov v avte, so le ti skrbeli za pravilno delovanje motorja in z njim povezanih delov. Postopoma pa so se obstoječemu računalniku dodajali prej samostojni sistemi, kot na primer odpiranje vrat in šip. Tudi varnost samih avtomobilov je postala del računalniškega nadzora.
Z razvojem je računalnik začel prevzemat vedno pomembnejše stvari, ki pomagajo vozniku pri varni vožnji. Tako so s sistemom ABS povečali učinkovitost zaviranja in preprečili blokado koles. Postopoma so začeli vključevati tudi druge sisteme, kot je sistem proti zdrsom koles.
Danes smo dosegli mejo, ko so skoraj vsi sistemi pri avtomobilih računalniško nadzorovani in vodeni. Tako sistem za nadzor nagibanja skrbi, da ovinek varno prepeljete in po potrebi sam zavira. Sistem za pomoč bočnega parkiranja pa prevzame nadzor nad celotnim avtomobilom in ga ˝postavi˝ na želeno mesto. Pri tem računalnik sam nadzoruje obračanje volana, saj na podlagi senzorjev sam določi, kako najbolje parkirati, pa še popravljati ni potrebno.
Vse bolj so dovršeni tudi sistemi za prepoznavanje prometnih znakov. Iz začetnih, ko so ti samo posredovali maksimalno hitrost, zdaj, če si to želiš, sami prilagajajo maksimalno hitrost avta. Tako lahko voznik brez skrbi pritisne na plin in se mu pri tem ni treba bati, da bo prekoračil dovoljeno hitrost in s tem tvegal plačilo kazni za preveliko hitrost.
Zadnji sistem, ki je tudi vse bolj dovršen, je sistem za preprečevanje trkov. Sitem s senzorji sam zazna oviro pred seboj in varno zmanjša hitrost. V začetku je ta sistem deloval samo pri nizkih hitrostih, danes tudi pri višjih.
V današnjem času tudi vsi večji koncerni preizkušajo sisteme, s katerim bi avto sam prepeljal potnike do cilja. Čeprav se nam je to zdelo še pred nekaj leti znanstvena fantastika, so ti sistemi že pred vrati. Pred kratkim je bilo možno zasledit novico, da BMW na nemških cestah tak sistem že preizkuša. Tudi Google je objavil, da imam takšen avto, vendar njihov uporablja malo drugačen sistem. Oba sistema pa za določanje položaja poleg vrste senzorjev uporabljata tudi GPS.
Vsekakor je pred nami zanimiva prihodnost, ko bo voznik avto le še nadziral, medtem, ko bo bral novice iz interneta ali opravljal druge stvari.
Želim vam pestro prihodnost. :D

Leave a Reply