Vzdrževanje avtomobila – nadaljevanje

V prvem delu sem opisal le nekaj stvari, na katere je potrebno biti pozoren. Omenil sem luči, brisalce, da je potrebno avto očistit snega in ledu ter zakaj je potrebno spremljati pritisk v pnevmatikah.

Nadaljeval bom, ker pri slednjih, se pravi pri pnevmatikah. Pomembnost pritisk v njih sem že omenil, zato se bom zdaj posvetil njeni zunanjosti. Znano je, da material, guma in različne zmesni dodatkov, začnejo svojo kvaliteto izgubljati po petih letih. Ponavadi takšne še ne uporabljene pnevmatike dobite po zelo ugodnih cenah a žal noben prodajalec ne omeni njenih slabših lastnosti. Je pa res, da so te še vedno boljše od pnevmatik, katere so iztrošene. Na trgu se pojavljajo tudi obnovljene pnevmatika. Kaj to pomeni? To pomeni, da jim zgornjo plast odstranijo in prilepijo novo plast. Te pnevmatike so najcenejše in tudi najmanj zanesljive. Čeprav imaš garancijo na njih se lahko zgodi, da se zgornja plast odlepi in ostaneš brez profila. V kolikor si že primoran v nakup teh pnevmatikam jih uporabljaj na krajših relacijah vse kakor pa niso namenjene velikim hitrosti. Zavedaj se, da lahko na avtocestah, kjer so velike obremenitve pnevmatik lahko posledice, v kolikor pride do odstopa zgornje plasti, katastrofalne.

Naslednje stvari, katere bom omenil pa bo za nekatere že kar težavne, saj bo potrebno odpreti pokrov motorja. Tu nebom dolgovezil, na kaj vse je potrebno pazit, ampak bom omenil samo najosnovnejše stvari.

Prvo se bom posvetili tekočini za brisalce. V zimskem času je potrebno imeti ustrezno čistilno tekočino, ki je odporna proti zmrzali in jo lahko kupite na vsakem bencinskem servisu in tudi v vsaki večji trgovini, kjer je ponavadi cena ugodnejša. V zimskem času s tem dosežemo, da tekočina v ceveh ne zamrzne. Tudi poletnem času predvsem pa v deževnih obdobjih je važno, da imamo tekočine dovolj, saj v z njo lažje očistimo šipo. Tudi poleti se svetuje, da imate v posodi tudi čistilno tekočino in ne smo vode. S tem se šipa lažje in hitreje očisti. V kolikor pa čistilne tekočine ni na voljo pa je voda tudi boljša kot nič. Zato pred daljšo potjo in v dnevih, ko veliko uporabljate tekočino le poglejte koliko je že imate in jo po potrebi dolijte, da ne ostanete na cesti brez in si s tem otežite pogled in s tem tudi varnost.

Naslednja stvar, ki jo je priporočljivo spremljat je olje. Količina olja v motorju sicer sama po sebi ne vpliva na varnost avtomobila, je pa vsekakor zelo pomembna za življenjsko dobo samega motorja. V kolikor je premalo olja v avto se ti na armaturi pokaže luč, vendar je takrat stanje že kritično. Zato ni odveč, če ga tu pa pregledaš in po potrebi doliješ. Zelo priporočljivo pa je uporabljati isto olje kot je že v avto. Najlažje je to narediti tako, da ga ob rednem servisu še nekaj dokupiš. Pri novih avtih naj to ne bi bilo potrebno, če pa je pol je nekaj močno narobe in boš s preverjanjem prej ugotovil, da ju potrebno to reklamirat. Mislim pa, da na tem mestu ni potrebno omeniti, da je potrebno vsakemu avtu na določene prevožene kilometre zamenjati olje oziroma vsa enkrat na letu. Saj se tudi kvaliteta olja slabša.

Če smo že pri motorju bi še omenil vzdrževanje hladilne tekočine. Predvsem v zimskem času je dobro, da je le ta primerna za zmrzal. Zato je dobro, da na servisu preverijo, kašen mraz prenese. Posledice za motor so lahko katastrofalne, v kolikor bi tekočina zmrznila, saj se motor ne bi mogel hladit. Poleti, pa je potrebno preverit, če je tekočine dovolj, da motor ne zakuha. Posoda za hladilno tekočino mora biti vsaj do polovice polna, če dolijete polno sicer ne bo nič narobe, saj bo višek tako ali tako stekel ven. Tudi tu pa se svetuje, da se ne meša različnih tekočin med seboj. V najslabšem primeru je pa tudi voda dobra. Edino naslednjo zimo morate biti še posebej pozorni.

Varno vožnjo. =)

Leave a Reply