Rešitev za luknjaste ceste

Vsak, ki se vozi po slovenskih cestah lahko opazi, da so ceste vse prej kot v pohvalnem stanju. To govorim o državnih cestah je pa res, da občinske kaj dosti ne zaostajajo. Da se je kar nekaj v preteklih letih tudi zgradilo in da so tisti odseki v odličnem stanju, vsaj večina, tudi drži. Problem je predvsem v starejših cestah, katere niso bile obnovljene ali še čakajo na izgradnjo in tudi tistih, katere so se zelo hitro tudi uničile.

Vsako leto poslušamo, kako zmanjkalo denarja za najrazličnejša dela na naših cestah in kako bo ta in ona dela prestavili na kasnejša leta. Raziskave, ki so jih začeli tudi pri nas izvajat o stanju cest s tako imenovano švicarsko metodo, ko cesto pregledajo s posebnim avtom kateri ima montirane kamere, ki posname vsako malenkost ter kasneje vsaki odsek ceste posebej ocenijo, glede na več kriterijev, o katere sedaj ne bom pisal. S to metodo in tudi s pomočjo tujih strokovnjakov, je bilo ugotovljeno, da je stanje cest v Sloveniji slabo. Tako je več 50% cest to je okoli 3000 km v neustreznem stanju. Zaskrbljujoč podatek pa je, da se za nekaj procentov vsako leto ta odstotek poveča.

Vse skupaj še toliko bolj ironično, ker vsi odgovorni in politiki pravijo, kako moremo slovensko gradbeništvo rešiti in ustvariti investicijski cikel. No verjetno teh več kot 3000 km samo državnih cest očitno ni dovolj. No pa me ne narobe razumet. Seveda še rabimo nekaj avtocest in hitrih cest, kot naprimer avtocesta do Koroške in Kočevja ter hitro cesto do Ormoža in Rogaške, pa obvoznice mimo Škofje loke in še bi lahko našteval. Izgovorov, da bi morali čakati par let za gradbena dovoljenja velikih projektov tako zvodenijo. Lahko bi začeli takoj z investicijskim ciklom, če bi le hoteli. No tu pa pridemo zopet do glavnega problema, denarja.

Sam vidim rešitev v podelitvi koncesij za 10 let, za vzdrževanje in obnovo cest. Tako bi podjetje bilo zainteresirano, da za razliko od sedaj cesto naredi čim ceneje in čim kvalitetnejše, saj bi tako imeli v naslednjih letih manjše stroške vzdrževanja ob enakih prilivih. Pa še mi uporabniki bi bili na boljšem. No seveda bi kontrola in kazni za neurejenost ceste morala biti tudi stroga, da se upravljavcu ne bi splačalo čakati s popravili cest. Upam, samo da se bo to tudi čim prej zgodilo čeprav ni videti še tega tako kmalu.

Pa mirno vožnjo. =)

Leave a Reply