Razvoj pobiranje cestnine v Sloveniji

Najprej poglejmo v zgodovino. V času, ko smo bili tik pred od hodom iz Jugoslaviji, za nazaj nima smisla omenjati cestninjenja, tako ali nismo imeli kaj prida avtocest. Ena je bila od Ljubljane do Razdrtega, kateri se je edini lahko reklo avtocesta in druga, polovička, oziroma hitra cesta z odstavnimi pasi na vsaki strani od Hoč do Arje vasi, ter odcep avtoceste od Ljubljane do Kranja. V tistih časih smo cestnino plačevali na izstopnih postajah, seveda si pred vstopom na avtocestni odsek moral najprej vzeti listek in na podlagi tega plačat cestnino. Razen seveda obvoznica v Ljubljani katera je bila izvzeta. To se pravi, da si se moral dvakrat ustaviti oziroma za pot iz Murske Sobote do Kopra 4 krat in potreboval skoraj pol dneva, če vzamemo v obzir nenehne zastoje. Ko smo se osamosvojili je nastal načrt izgradnje Slovenije z avtocestnim križem in začela se je gradnja. Vseh zapletov in podražitev na tem mestu ni smiselno omenjat. Tako smo počasi začeli dobivat nove in nove avtocestne odseke in seveda tudi spremembe cestninjenja. Cilj je bil razbremeniti lokalne ceste predvsem okoli mest s politiko, da je ta vožnja brezplačna. Zato so nastale cestninske postaje kot so Tepanje, Vransko, … To je zadovoljilo marsikatere mestne veljake in tudi očitki, da samo Ljubljančan in Kranjčani se lahko vozijo brezplačno v oklici mest, utišani. Lahko smo tudi zasledili, da je razlog večja pretočnost prometa, kar pa ni ravno držalo vsaj ne na daljši vožnji. Smo pa v tistem času dobili, tudi zdaj zopet vsaj za tovorna vozila, tako imenovane ABC kartice, s katerimi si se izognil nepotrebnemu ustavljanju in, če si plačal malo več v naprej si dobil tudi popust. Ta sistem pa bi verjetno tudi obstal, če stroški izgradnje avtocest in politične igrice, ne bi presegli vseh razumskih mej. Vsi pa vemo zakaj. Zato so seveda morali na DARS-u nekaj ukreniti in si izmisliti novi način pobiranja cestnin, kateri bi prinesel več v izpraznjeno blagajno. Tako smo seveda dobili sedanji način, kjer osebna vozila plačujejo cestnino z vinjeto tovorna pa še vedno z ustavljanjem na cestninskih postajah.

In kam nas je pripeljal ta ˝razvoj˝ cestninjenja ter katere obljube je izpolnil?

Obljube, kako se bomo vozili po avtocestah brez ustavljanja, sicer delno držijo kljub nepotrebnemu zmanjševanju hitrosti ob bivših cestninskih postajah. Število zaposlenih še naprej narašča. No tisti, ki so potrebni za vzdrževanje so po mojem mnenju seveda upravičeni, glede uprave in vodilnih pa se ne bi mogel strinjati. A hkrati smo zaradi zastarelega sistema pobiranja cestnin tovornim vozilom, katerega večina Evropskih držav je že davno ali pa so tik pred tem, da opustijo, obdržali ogromno ljudi na cestninskih postajah. Prav tako smo s sistemom vinjet zelo zmanjšali stroške tistim, kateri avtoceste uporabljajo pogosto ali celo vsako dnevno, od državnih uslužbencev, ki se dnevno vozijo v Ljubljano kot ostalim tako poslovnim kot zasebnim uporabnikom. Pri tem smo glavno breme zvrnili na tiste uporabnike, kateri avtoceste uporabljajo redko oziroma enkrat do dvakrat na leto. To so turisti, tako domači kot tuji.

Preveč zaposlenih iz cestninskih postaj so tako prestavili na občasne kontrole vinjet. Vinjete more seveda nekdo tiskat, kar je dodaten strošek. Edin kaj so dosegli, da operater ABC ne služi toliko kot je in da je nekaj časa ostal brez prihodka. Želja po razbremenitvi lokalnih cest s preusmeritvijo na avtoceste in brezplačno vožnjo okoli večjih mest pa je tako ali tako že pozabljena. Edini veliki dosežek pa je, da zdaj lahko Prekmurci pridejo do morja v 3 urah.

Povzetek Slovenskega ˝razvoja˝ je torej, da se stroški pobiranja samo povečujejo in da v Sloveniji modernizacija še ne pomeni zmanjševane stroškov ob uvajanju novih tehničnih rešitev. Žal pa kaže, da bomo prihodnje sledili tej tradiciji. Z uvajanjem verjetno zastarele mikrovalovne tehnike pobiranja cestnine in nato nadgradnjo le te v satelitsko. Pa kdo bi se sekirali, če bo pri tem, kot vedno, par podjetji mastno zaslužilo, saj ja moremo ščititi domači interes.

Pa srečno vožnjo!

Leave a Reply